Förskola

Förskola är inte bra för barns språkutveckling

Nu lägger socialdemokraterna återigen ett förslag om obligatorisk förskola för treåringar, vilket innebär skolplikt för alla barn från tre års ålder. Föräldrar kommer inte längre kunna välja hemmaomsorg eller pedagogisk omsorg (dagmamma) från tre års ålder till sina barn. Officiellt heter det att S vill införa skolplikt från tre års ålder för att gynna språkutvecklingen i svenska hos barn, saken är bara den att förskola INTE gynnar barns språkutveckling. Något som vi redan ser tydligt då en majoritet av alla barn går i förskola från tidig ålder.

Första steget mot skolplikt från tre års ålder togs genom S-förslaget ”Fler barn i förskolan” där föräldrar som aktivt valt hemmaomsorg och pedagogisk omsorg (dagmamma) sedan påsken 2023 jagas med brev, telefonsamtal samt oannonserade hembesök för att de ska förmås sätta sina barn i förskolan istället.

Tittar man på hur barns språkutveckling påverkas av att de går i förskola så går det inte att se några positiva effekter och det beror på flera orsaker:

1. Förskolor i invandrartäta områden har ofta personal som pratar dålig svenska, eller som inte pratar svenska alls, eller barnets modersmål enligt Skolinspektionen.

2. Det första som tar stryk i en stor barngrupp är just språkutvecklingen. Och stora barngrupper har en majoritet av alla förskolor i Sverige. Buller, stress och för lite personal som inte hinner samspela med varje barn gör det svårt att stimulera språkutvecklingen. Barn lär sig språk både genom hörsel, men även genom synen och språket utvecklas i socialt samspel med en vuxen. 

3. En studie vid Göteborgs universitet visar att förskolor generellt har en låg kvalitet när det gäller språkutvecklande aktiviteter.

4. Många barn har ett annat modersmål än svenska i invandrartäta områden, så därför pratar de hellre sitt modersmål med varandra än svenska, enligt studier.

5. En majoritet av alla barn med invandrarbakgrund har gått i förskola – och ändå lämnar de skolan med dåliga kunskaper i svenska och ofullständiga betyg, därför blir det bara pinsamt att påstå att förskola ger bra kunskaper i svenska eller bättre skolresultat.

Länkar:

Skriv på namninsamlingen mot skolplikt från tre års ålder

S-förslag: Obligatorisk förskola för alla barn

S-beslutet om ”Fler barn i förskolan”

Föräldrar jagas med oannonserade hembesök för att förmås att sätta barnen i förskola

Förskola gör att barn lär sig mindre och får fler beteendeproblem

Förskolor har generellt lågt kvalitet när det gäller språkutvecklande insatser

Språkstödjande insatser i förskolan i utsatta områden gav inte någon effekt

Skolinspektionen: Otillräcklig kvalitet på förskolor i socioekonomiskt svaga områden

I Sverige finns förskolor där inte någon pratar svenska

Manal vill inte lämna sina barn i förskolan i Göteborg

Barn med ett annat modersmål hamnar utanför i leken

Tidigare när S lade fram förslaget om obligatorisk förskola så samlade Föräldraupproret in över 25 000 namnunderskrifter mot förslaget.

Lämna en kommentar