Okategoriserade

Många elever i kommunala skolor når inte gymnasiebehörighet

Friskolornas riksförbund har låtit analysera Skolverkets statistik om slutbetyg i årskurs 9. Resultatet presenteras i rapporten ”Behörighet till gymnasiet” och visar att 15 procent av landets grundskoleelever inte når gymnasiebehörighet, vilket är ett stort misslyckande som riskerar att väsentligt försvåra för dessa elever att komma ut i arbete. Trots allvaret i rapporten handlar skoldebatten fortfarande enbart om friskolor.

I hela 113 kommunala skolor runt om i landet lämnade över 30 procent av eleverna grundskolan utan gymnasiebehörighet. Att så många högstadieskolor runt om i landet inte förmår ge sina elever den framtid de förtjänar är ett underbetyg för svensk skola, säger Ulla Hamilton, VD på Friskolornas riksförbund.

Det ser dock inte lika illa ut i alla kommuner. I rapporten ”Behörighet till gymnasiet” framgår det att till exempel Falun tycks ha en god skolkultur – där klarar sig elever i kommunala och fristående skolor ungefär lika bra. En framgångsrik skola handlar om ledarskap och organisation och om hur resurserna används, vilket ofta är viktigare än att få mer pengar enligt forskning.

I Göteborg däremot finns det 15 kommunala skolor där mer än 30 procent av eleverna saknar gymnasiebehörighet. Det kan jämföras med Stockholm, där endast är fyra kommunala skolor har mer än 30 procent av eleverna som saknar gymnasiebehörighet.

Alldeles för många skolor och kommunala skolhuvudmän uppvisar resultat under all kritik. Dessa skolor riskerar att fungera som är utslagningsmaskiner, inte lärdomssäten. Flera av landets större kommunala huvudmän har skolor där mer än varannan elev saknar behörighet till gymnasiet. Dessa utmaningar i skolans värld måste upp på bordet och det är vad skoldebatten borde handla om.

Läs hela rapporten här >>

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s